Ervaringen bij paard-en-mens ondersteuning

Lee Pieket

“Wat je mij hebt gebracht is dat je hebt gekeken naar mijn karakter en wat bij mij past. Ik hoefde geen drastische ingrepen door te voeren, maar het gaat over inzicht en ontwikkeling. Zo heb ik beter het karakter van het paard leren begrijpen en lees ik haar gedrag beter zonder mezelf te verliezen. Ik mag dit toepassen in gradaties die ik op dat moment in me heb, of aandurf.

Wat ik ook goed vind aan jouw lessen is dat je de focus kan verleggen als het mij of het paard teveel wordt. Ik heb het idee dat je dit haarfijn aanvoelt, hierdoor zijn de lessen in balans”.

Rob de Reede

“Kenmerkend voor de lessen van Hadé is het feit dat zij de nadruk legt op de vertrouwensrelatie tussen paard en ruiter”.

Liesbeth van Wichen

“Jij zult nooit meebuigen met wat de baas van het paard wil als dit niet klopt met waar het paard is. Je bent daarin compromisloos integer.

“Verder vind ik je heel positief en bemoedigend. Er is altijd nog een lange weg te gaan, maar je blijft altijd aangeven dat er hoop is. Jouw welgemeende en inhoudelijk betekenisvolle complimenten komen ontzettend bij mij binnen. Je dwingt mij om eerlijk naar mezelf en mijn intenties te kijken en dat is uiteindelijk natuurlijk de enige weg naar verbetering, maar je maakt nooit dat ik me moedeloos voel na de les”.

“In de loop van de jaren heb je mij geholpen niet-helpende gedachten los te laten, en dat zijn gedachten die volgens mij veel ruiters hebben. Zoals: ‘Mijn paard heeft (vandaag of altijd) geen zin in mij / het werk / ik val haar lastig met mijn wensen en verlangens / het wordt nooit wat / ik kan dit gewoon niet / mijn paard deugt niet en gaat nu op Marktplaats / we hebben geen klik dus toch maar Marktplaats…’ Als ik nu naar deze gedachten kijk, kan ik gelukkig van de meeste zeggen dat ik ze echt voor 100% heb losgelaten. Hoe mooi is dat!”

“De kern van jouw aanpak: het vertalen tussen ruiter en paard, waardoor misverstanden over en weer verdwijnen. Heerlijk is dat. Ook confronterend natuurlijk. Ik denk dat mensen die niet aan hun eigen aandeel in de relatie met het paard willen of kunnen werken bij jou aan het verkeerde adres zijn”.

G. v.d. P. op Bokt-forum

Als je lef hebt, vraag je les van Hadé Overdulve. Dat lef is wel een beetje nodig, ze is niet een standaard instructrice. Ze heeft behoorlijk haar eigen, wat mij betreft goede, opvattingen over hoe dingen moeten, en rijden is bij haar onderdeel van het geheel. Ze kan confronterend zijn en neemt beslist geen blad voor de mond. Als je ervan kunt en wilt leren, dan heeft ze je veel te vertellen, ook over je eigen persoontje”.

Martine Platvoet

Wat ik zo fijn vind aan de lessen van Hadé, is dat ze ontzettend duidelijk uitlegt wat je moet doen. We kennen allemaal woorden als ‘halve ophouding’, ‘voorwaarts denken’, ‘rechtop zitten’. Ja, oké, maar hoe dan? Hadé weet dingen op zo’n manier uit te leggen dat je weet wat je moet voelen en nog belangrijker; je merkt direct verschil bij je paard. Ik ben nogal een heethoofd en in plaats van het te negeren of juist kwaad op mij te worden, reflecteert ze het op zo’n manier, dat ik me afvraag wat het nou voor zin heeft en er dus maar gewoon mee op hou me zo op te winden. Ik vind dat zo ontzettend knap van haar. In de 2 jaar dat ik les heb van Hadé, ben ik tijdens het paardrijden, het longeren en in de omgang met paarden, zachter geworden. Niet voorzichtig of bang, maar wat minder horkerig en abrupt. Daar houden paarden helemaal niet van en het levert gewoon echt nooit wat op. Zacht, duidelijk, meedenken. Paard ontspannen, ik ontspannen.

Hadé helpt mij om mijn paard opnieuw in te rijden. Ik rij nu 21 jaar en heb dit paard 13,5 jaar. Ik heb haar niet goed ingereden, waardoor ze zich een houding heeft aangeleerd waardoor het niet fijn voelt als ik erop ga zitten. Dat zorgt voor verzet, wat zorgt voor steigeren, wat zorgt voor angst en resulteert in wederzijds wantrouwen. Les op puur rijtechnisch vlak is dan gewoon niet meer aan de orde. We zijn begonnen bij het begin, op de grond, op de cirkel, los. En aanwijzingen geven. Zo bleek dat mijn ‘goed zo’ en ‘niet doen’ precies hetzelfde klonken en mijn houding ook gelijk was. Mijn paard begreep er gewoon helemaal niks van. We zijn dus begonnen met duidelijk communiceren en dat heeft flink wat tijd gekost. Vervolgens zijn we begonnen aan de dubbele longe om haar de juiste houding aan te leren. We zijn nu bijna een jaar verder en over een aantal weken gaan we het weer proberen om erop te zitten! Ik heb er erg veel zin en vertrouwen in en had het naar mijn idee niet gekund zonder dit proces met behulp van Hadé.