FILIPPUSMETHODE

Het gaat er nu eenmaal niet om dat iets anders gezien wordt, maar dat men anders ziet (C.G. Jung)

WAT IS DE FILIPPUSMETHODE?

De Filippusmethode kenmerkt zich door zorgvuldig (leren) verstaan en aandachtig (leren) kijken. De methode reikt u de hand wanneer u zich wilt verdiepen in wat zich in en tussen mensen afspeelt. Ze helpt bij het ontdekken van uw ‘Sitz im Leben’, van hoe u in het leven staat. Ze biedt een opening naar lagen van het bestaan voorbij dat wat bekend is. 

De Filippusmethode ontwikkelde ik door de ontdekking van overeenkomst in communicatie van mensen en van paarden. Paarden blijken perfect in staat om lichaamstaal en gedrag van mensen te spiegelen, vensters te openen, en als sparringpartner te fungeren. Het gaat er maar om of u verstaat wat de spiegel u teruggeeft. Het gaat er maar om of u door het venster kijkt. En of u het gesprek wat eruit volgen kan, aangaat.

De Filippusmethode berust op het geven van simpele opdrachten aan een paard, vanaf de grond. Daarbij gebruiken we primair onze lichaamstaal. Lichaamstaal legt bloot wat zich ten diepste in iemand afspeelt. Van deze taal van het lichaam is iemand zich lang niet altijd bewust.

De interactie die ontstaat tussen mens en paard staat symbool voor wat er gebeurt tussen mensen onderling en voor de manier waarop u staat ten opzichte van uzelf, ten opzichte van anderen en ten opzichte van het leven, in al haar facetten.

Deelnemers verkennen met de Filippusmethode hun innerlijke terreinen – van belemmerende overtuigingen, van verborgen verlangen, van onvermoede kracht en kwaliteiten, en van te ontginnen perspectief.

De vaak ontroerende, soms confronterende en vaak ook humoristische momenten zijn glashelder. Mijn kracht ligt erin om, als coach, trainer, ondersteuner of geestelijk begeleider, als het ware de ondertiteling te verzorgen bij uw ervaring met het paard. Het is mijn uitdaging om vertaling of duiding zo te doen dat er ruimte komt. Ruimte waarin u zichzelf, de ander, de manier waarop u in het leven staat, en al wat u in het leven tegenkomt, in een ander licht kunt (gaan) zien.

Kracht van de Filippusmethode is het belevingsleren. Mensen met paarden samen laten werken brengt een betrokken, intens, soms speels proces op gang. Waarin u inzicht verkrijgt met het paard als helper, en ondervindt hoe woord, daad, intentie en verlangen een eenheid wordt.

OVERDULVE-EQUI  zet de Filippusmethode op verschillende noemers in. Basis is steeds hetzelfde: zorgvuldig verstaan en aandachtig kijken. De accenten kunnen verschillen.

Zie onder: